gratisan epl, no more.

ekspetasi tinggi saya terhadap atmosfer liga inggris (english premier league/epl) udah tinggi. betapa gak, transfer pemain rata2 menggiurkan. perang psikologi udah jauh2 hari ditabuh. it’s gonna be one hell of competition.

tapi setelah harap2 cemas, menunggu siapa dari jajaran tv nasional yang bakalan pegang hak tayangnya. akhirnya dikonfirmasi, kalo tayangan liga epl bakal secara ekslusif dipegang oleh astro. kabel lain, indovision & kabelvision juga ga dapet.

kenapa bisa gitu? iseng2 aja, ini saya kutip dari wikipedia:

With the new three year deal Sky will pay £1.314 billion for 92 games and Setanta £392 million for 46 games. Foreign TV rights will produce £625 million in revenue  whilst Internet and Mobile Phone revenue will be £400 million. The top club in Premiership will receive £50m (including prize money as well as TV revenue) compared to £30.4 million with the current deal. £50m is comparable to what each NFL club receives from its league’s TV contracts (the NFL shares its TV revenues equally). The bottom club will receive £26.8 million under the new deal. The new deals will, by a significant margin, provide the Premier League with the second richest set of television contracts negotiated by any sports league in the world when measured on a gross basis, behind only the NFL.”

itu baru duit yang berputar di hak tayang doang. belum sponsor deal dari sponsor apparel, stadium revenue dll. kalo dirupiahin, nolnya banyak. banget.

saya bisa ngerti kalo bahkan dengan dukungan sponsor pun, harga hak tayangnya emang bakal gila2an, dan kemungkinan besar, biaya operasional memang bakalan susah ketutup.

so. farewell buat tayangan gratis. selamat datang di era tayangan olahraga berbayar.
mau ga mau harus langganan astro nih. walau, masih nunggu ktp jakarta jadi😀

*(sampai tulisan ini saya tulis, di website trans7, di sana masih tertulis bahwa mereka akan menyiarkan tayangan epl. do they have webmaster or not?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s